HTML

Utazások koponyámon belül

Egy univerzális dilettáns tudatfolyamának szeletei.

Friss topikok

  • Köteles: A szóbeli beszámoló után (a váradi izzadás része?) olvasni még izgalmasabb. A tegnapi utolsó topik... (2008.08.06. 12:48) Going back
  • mzsombor: Teakert - pont az, aminek az ember gondolná (l. sörkert, borospince, vodkabódé). Kert, ahol teázna... (2008.07.31. 19:04) Day 16 - Urfa
  • társfil2: Köszönöm a csirkés szendvicset és a baklavát, tulajdonképp ezt vártam, hogy empirikusan bebizonyít... (2008.07.28. 21:42) Day 14 - Gaziantep
  • mzsombor: Képek egyelőre nincsenek, elég időigényes, csak akkor szánom rá magam, ha muszáj (nincs más mit cs... (2008.07.27. 21:38) Day 15 - Gaziantep & Kilis
  • phurja: Szerzetesekkel össze lehet még futni a környéken? Vagy már mindent elleptek a turisták és az őlet ... (2008.07.24. 22:34) Days 11, 12, 13 - Göreme, Cappadocia + some pictures

Archívum

Day 10 - Kayseri & Göreme

2008.07.21. 19:52 mzsombor

(Végre felkerült az első 800 kép is a picasara, klikk ide: picasaweb.google.com/zsombormeister/ )

Kayseri - hajnali négykor érek ide, kicsit pakolászok az állomáson. Rögtön látszik, milyen rendes hely ez: olyan furcsán néznek rám az állomás dolgozói, rögtön az a jellegzetes érzésem van, ami Nyugat-Európában kapja el az embert, ha nem tiltott, de nem-odaillő dolgot művel. Kayseri csinos kis város (800 ezer lakos), van két szeldzsuk dzsámija, egy egész épen megmaradt várfala, egy karavánszerája és pörgő kis helyi ipara. Eddig messze a legtisztább, legjobban karbantartott város, amit láttam errefelé - azt hiszem, a legtöbb török város így néz majd ki, ha eléri őket a gazdasági pörgés.

Kayseri egyébként nem más, mint Caesarea, Caesareából persze volt legalább egy tucat a birodalomban, úgyhogy ennek nincs is semmi jelentősége azon kívül (de ehhez kezd hozzászokni az ember errefelé), hogy a várost ie. 3000 óta lakják. A szokásos sztori: selyemút mellett prosperál, jönnek rómiaik, arabok, szeldzsukok, mongolok, végül oszmánok.

Hajnalban benézek a helyi törökfürdőbe, az LP szerint egész jó, hát lássuk. A víz csapból folyik kisebb márványtárolókba, ezt lötyböli magára az ember pléhtányérral; a szauna gyengus, egyszóval ami Pesten jut nekünk fürdőből, az messze veri török elődeit (igaz, a masszázs nem próbálom ki - de ezen a területen úgysincs összehasonlítási alapom).

Bár a turisták egy jó része (a vonaton utazók) Kayserin keresztül éri el Kappadókiát, többnyire nem állnak itt meg. Meg is látszik. Egészen kora délutánig egyetlen embert sem találok, aki 4-5 szónál többet beszélni angolul, beleértve a néprajzi múzeum igazgatóját és egy archeológust, aki megpróbál meggyőzni arról, hogy buszozzak vele valami hettita romokhoz (nem buszozok). Kora délután elkap egy frissen érettségizett srác, akinek az tanára előírta, hogy minden turistára kattanjon rá, hogy gyakorolja az angolját (ráfér). A találkozó előnye, hogy a srác barátai egy hentesüzletben dolgoznak, így módomban áll megkóstolni a helyi specialitást, a pastirmát, ami szárított borjúhúsból készül mindenféle fűszerekkel (fokhagyma és csípőspaprika biztosan van benne, a törököknek van egy egészen saját csípőspaprikaféléjük, nagyobb mint a mienk és gyengédebben, de hosszabban marja szét az ízlelőbimbókat) (wikin megnéztem, "római kömény" és "görögszéna" van még benne, gőzöm sincs, hogy ezek mifélék). A pastirma magában/kenyérrel is isteni jó és nagyon laktató, persze utána legalább fél liter folyadékot iszik az ember. (az átlagos török kenyér egyébként három szinttel veri az általam ismert legjobb pestit). A pastirma vetekszik a jobbféle olasz szalámikkal, nem értem, miért nem exportálják (sőt, országon belül se nagyon szállítgatják, azt mondják, Kayserin kívül sehol sem kapható).

Megmenekülök az ügyvédjelölttől (aki egy érzelmes pillanatában bevallja, hogy miniszterelnöki aspirációi is vannak), akinek a családja egyébként kurd. Meglepően sok kurddal hozott össze ez a tíz nap, közös bennük, hogy a munkalehetőségek abszolút hiánya miatt menekülnek az ország szerencsésebb régióiba. A sráccal még emailcsere, persze, hogy írni fogunk blablabla goodbye Charlie fel a buszállomáshoz vivő buszra, a buszállomáson a pékség egyik munkatársa nagyon óvatosan füvet próbál eladni nekem, köszi, nem, picit meglepődik és gyanakodva elhúz. Én is, Görémébe, ahol percek alatt szerzek olcsó szállást, beleszeretek a helybe, fotózok párat és kidőlök, mint a pisai torony első modellje, két napja csak vonaton aludtam. Barlangban alszom, hál'istennek egyedül.

Ezt csak most találtam, de vicces.

http://en.wikipedia.org/wiki/Exception_paradox

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenon.blog.hu/api/trackback/id/tr39578759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zappa 2008.07.21. 21:52:22

Ejnye, azt a pastrimát - bizonyára sokkal gyegébb minőségben, de mégis - eheted Váradon is. Gyakran meglepődök, most, hogy valamiért több törökös dolgot olvasgatok, hogy milyen sok török szó szűrődött át a románba. Például a "pastrama", ami kemencében, napon vagy füstön szárítött/aszalt, fűszerezett színhús, készülhet juhbol, kecskéből, marhából, disznóból. Bizonára az eredeti receptben az előbbiek szerepelnek, a gyaur étkezési szokásoknak megfelelően az utóbbiak.
Te tudod, miért hagytad ki a hettita romokat - talán megértek volna egy buszozást.
Ezt már nem tudod pótolni, de a masszázst próbáld már ki, nehogymá valami perverziónak gondold, azt hagyd másra. Asszongyák a törökök nagy szakik ebben. :-D
Miféle barlangban alszol??? Az lehet is olcsó..

hrclprt 2008.07.22. 10:13:53

Törökök isznak alkoholt? Legalább a világiasabb részeken? Persze gondolom rosszkor kérdezem amikor az ország belsejében vagy.. :)

mzsombor 2008.07.22. 20:24:49

Itt mindenki barlangban alszik... lesznek majd képek
Masszázst még meggondolom.
Alkohol: elvileg isznak rakit, ami valami ánizspálinka, én még nem próbáltam, pálinkát eleve utálom meg viszonylag drága. Mostanában kezd feljönni a sör, a nemzeti márka az EFES (eddig azt hittem, valami német import), kábé 240-300 ft egy üveg, tehát szintén elég drága. Ebből próbáltam simát/barnát/erőset, a sima semmi speckó (kicsit a Dreherre emlékeztet), a barnában és az erős verzióban van egy olyan pirosas-csípős mellékíz, amit sörben még nem éreztem, az utóíze kicsit a gyömbér"sörre" hajaz. Viszont nem nagyon éri meg sört inni, eleve legalább 3 liter folyadékot megiszik az ember, olyan meleg van, s a sör csak kiszárít és többórás távon jelentősen ront a helyzeten. Vannak még borfajták, főleg a nyugati parton (nyilván görög hagyomány), meg egyébként itt Kappadókiában is, viszont még az olcsó, nemtúlszimpatikus fajták is 1200-1500ft/üveg körül, az eggyel használhatóbban kinézők már 2500-3000 között, szóval szerintem ezt is kihagyom. Ahogy látom, bort csak turisták isznak.
Az alkohol elérhetősége a turisták számával egyenesen arányos: Isztambulban és itt lazán, Ankarában talán egyetlen szuperboltban láttam sört, ha keletebbre megyek, szerintem egyáltalán nem lesz.

társfil2 2008.07.23. 04:30:45

Kajákról írj még, ettől a pastirmatól máris eggyé váltam veled így párezer km távolságból.

phurja 2008.07.23. 08:57:08

Igen, a masszázst szerintem se hagyd ki. Ezt gyönyörűen meg lehet okolni olyasmivel, hogy aszongya: meglegyen a tapasztalati tőke az itthoni "törökfürdők" és egyéb szalonok szolgáltatásaihoz.

Amúgy nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a turisták honnan érkeznek arra a vidékre (mert gondolom, nem az elsőszámú úticél, mégis bőséges a netcafé-ellátottság)? Gondolok például arra, hogy a belföldi utazgatás mennyire játszik a törököknél. Vagy ők is úgy gondolkodnak, hogy ha már nyaralás, akkor minél távolabb a balkántól?
süti beállítások módosítása