HTML

Utazások koponyámon belül

Egy univerzális dilettáns tudatfolyamának szeletei.

Friss topikok

  • Köteles: A szóbeli beszámoló után (a váradi izzadás része?) olvasni még izgalmasabb. A tegnapi utolsó topik... (2008.08.06. 12:48) Going back
  • mzsombor: Teakert - pont az, aminek az ember gondolná (l. sörkert, borospince, vodkabódé). Kert, ahol teázna... (2008.07.31. 19:04) Day 16 - Urfa
  • társfil2: Köszönöm a csirkés szendvicset és a baklavát, tulajdonképp ezt vártam, hogy empirikusan bebizonyít... (2008.07.28. 21:42) Day 14 - Gaziantep
  • mzsombor: Képek egyelőre nincsenek, elég időigényes, csak akkor szánom rá magam, ha muszáj (nincs más mit cs... (2008.07.27. 21:38) Day 15 - Gaziantep & Kilis
  • phurja: Szerzetesekkel össze lehet még futni a környéken? Vagy már mindent elleptek a turisták és az őlet ... (2008.07.24. 22:34) Days 11, 12, 13 - Göreme, Cappadocia + some pictures

Archívum

Day 1 - Bucharest to Istambul - XP release

2008.07.14. 02:21 mzsombor

Rájöttem - illetve (mint minden tudás) eszembe jutott - hogyan kell rendesen képeket posztolni, úgyhogy az eddig értelmezhetetlen képhalmaz helyett immáron szöveg is társul a képek mellé.

Akit a képek jobban érdekelnek, mint a locsogásom, az egyelőre itt követketheti az eseményeket: flickr.com/photos/23602759@N08/ ,de ez sajnos nemsoká betelik, úgyhogy adhattok tippeket kommentben korlátlan kapacitású, jól kezelhető képfeltöltő oldalakra. Közben igyekszem lépést tartani az eseményekkel, de nem könnyű. A tao ez: képfeltölt számítógépre-rosszakat kidob-többit átméretez-elforgat-feltölt stellára-feltölt flickrre-lement flickrből-belinkel ide. Ma pl. közel háromszáz képet sikerült összedobnom, úgyhogy legyetek együttérzőek és könyörületesek, különben... (?)

Olvasói kérdések:

"Mit keresel Isztambulban?". Ma láttam egy pólón: "The answer is raki, but I forgot what the question was." (a raki a törökök gyilkos ánizspálinkája). Keresem az Urat, a magyar őshazát, Hérakleitosz összes műveinek első kiadását, a megvilágosodást és az északnyugati átjárót, ilyen sorrendben.

"Egyedül?" Igen, egyedül.

"Meddig maradsz ott?" Isztambulban egy hétig, aztán nem tudom. Legfeljebb egy hónapig.

"Hova mész még?" Feltehetőleg: Konya, Kappadókia, Gaziantep, Diyarbakir.

Ott tartottam, hogy kimenekülök (egyre hiteltelenebb ez a jelen idő) a bukaresti netcaféból, ahol a két rosszarcú tizenéves teremőrgyerek minden bizonnyal a torkomat akarja elvágni [megzavartam őket ugyanis akciófilm-nézés közben, mert véletlenül megnyomtam az billenyűzeten orvul elhelyezett power gombot (itt következik egy kisebb értekezés arról, hogy hány munkaórát veszített már az emberiség amiatt a szerencsétlen idióta miatt, aki kitalálta: power gomb kell a billentyűzetre; ettől most mindenkit megkímélek, mert együttérző és könyörületes vagyok)].

Bukaresttől Isztambulig megint hatszemélyes kusetában utazom, útitársaim: egy darab görög srác, aki rejtélyes, illetvei prózaibb okokból Romániában jár egyetemre; egy darab jászvárosi pár, akik Isztamból Thaiföldre repülnek majd. A pár hölgytagjának sokatmondóan gömbölyödik a hasa, nyilván ez az utolsó komolyabb út, mielőtt az első Artifact of Ultimate Suction (instant time and energy burn on self, money -70%, happiness +1 gondolom) birtokába jutnának.

 

 

A vagonunk. Török. Teljesen meglepő módon sokkal de sokkal rosszabb, mint az, amiben Váradtól Bukarestig utaztam.

Bukaresttől a Duna-hídig alapvetően érdektelen mezőgazdasági területeken át vezet az út.

 

 

Aztán a szintén meglehetősen érdektelen Duna-híd.

 

Kalauzunk Faih, egy török úriember, aki törökön kívül angolul még hajlandó egy-két muttyogást megereszteni, egyébként nuku. A bukaresti felszálláskor még egyenruhában üdvözöl, aztán gyorsan átvedlik. Ő az:

 

 

Saját lakosztály jár neki -természetesen- ahonnan török fűszerek illata és izzadtságszag szivárognak.

 

 

Faih minden nőnek udvarol, mindenkit ismer és mindenkivel törökül kiabál, néha, magányosabb félperceiben török énekekre zendít rá (melyek dallamvilága erősen emlékeztet a magyar népdalokéra).

Török népdalokhoz bolgár népi építészet.

 

 

Húszperceket állunk teljesen értelmetlenül kihalt sínpárokra függeszkedő hangtalan pályaudvarokon, szép nyugotan gyűjtjük be azt a két óra késést, mellyel végül Isztambulba érkezünk. (a teljes út, késés nélkül, 12:00-tól 08:30-ig tartana). Faih egyébként a török határ előtt tíz kilométerrel újra felölti elegáns egyenruháját és peckesen lépdel fel-alá a folyosón, izzik benne a nemzeti büszkeség, ahogy mindenkit leparancsolnak a vonatról hajnali kettőkor, hogy egy teljesen vonat utassága egyetlenegy fülkében válthassa ki a belépéshez szükséges vízumot.

 

 

Emlékeztek Lars von Trier Európájára? Na, Faih semmiben sem hasonlít Herr Kesslerre.

A mai paradoxon egy újabb klasszikus:

en.wikipedia.org/wiki/Liar%27s_paradox

(ezt persze mindenki ismeri, de senkinek nincs rá igazán meggyőző válasza. ezen a vonatúton lefekvés előtt próbáltam átvenni a klasszikus megoldási módokat, de ezúttal - szerencsére - sikerült hamar elaludnom, úgyhogy a dolog ennyiben maradt).

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenon.blog.hu/api/trackback/id/tr51566914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phurja 2008.07.14. 09:18:25

bárcsak nálunk is ilyen lenne a mentalitás, legalább egy picikét. hová is rohanunk, mit is csinálunk pontosan, ugyanmár.
képzelem, a masiniszta meg a kazánfűtő békésen elkártyázgatnak az egy nap alatt, nekik aztán igazán mindegy, 18 vagy 22 óra alatt futnak be isztambulba. a kalauz csak kibicel, mert valakinek az utasokat is kell szekálnia olykor. a háttérben meg bregovic recseg érzékien a sokolból.
masszív semmittevést, igazi bürokráciát budapestre is!

mindez zenében: youtube.com/watch?v=g9WNF_2-3gI balkán rulez:)

dtbsz · http://dtbsz.rdsor.ro 2008.07.17. 16:02:13

1. ha 400D-d van "fiam" akkor ott van 1 opcio ami, miko' felmasolod PC-re a kepeket automatikusan elforgatja a lusta seggednek, hogy te ne faradj :D

2. miert nem hivtal?!?!?!

mzsombor 2008.07.17. 21:51:23

Az opció megvan, de sajnos valamiért nálam mégse forgatja el (pontosabban otthon igen, ha random netkávézókban töltögetem fel a képeimet, nem).
süti beállítások módosítása